• spitsmijden

Spitsmijden.nl


Spitsmijden.nl is dé verzamelplaats voor spitsmijdenprojecten in Nederland. Hier vindt u o.a. een overzicht van alle projecten die momenteel in Nederland actief zijn. Meld u nu aan en wij brengen u automatisch op de hoogte zodra nieuwe spitsmijdenprojecten in uw regio van start gaan. Zo hoeft u nooit meer een project te missen!

Waarom is spitsmijden noodzakelijk?

Hoe kan ik succesvol de spits mijden?

Toename Files

Het afgelopen jaar is de filedrukte in Nederland met 20% gestegen ten opzichte van 2014. De verwachting is dat deze trend zich in 2016 verder zal doorzetten. 

Alternatief vervoer

Kies voor alternatief vervoer, zoals de fiets. Dat is nog gezond ook. Is fietsen te ver of onmogelijk? Kijk dan op www.goabout.com of u met het openbaar vervoer kunt reizen.

Groeiende vraag naar wegcapaciteit

De economische groei zorgt voor meer vrachttransport, meer pakkettransport en een toename van het aantal  forenzen die kiezen voor de auto. De vraag naar wegcapaciteit zal tot 2020 met ruim 20% toenemen. 

Carpoolen

Rijd met iemand mee. U kunt uw beloning dan bijvoorbeeld delen met diegene waarmee u in de auto stapt. Kent u niemand om mee samen te rijden? Probeer het eens met de carpool app op www.toogethr.com

Geplande wegwerkzaamheden

Grootschalige wegwerkzaamheden (aan o.a. de A1, A6, A9 en A10), zullen de komende jaren zorgen voor een verhoging van de verkeersdruk.

Thuiswerken

Meer dan 25% van de Nederlanders werkt geregeld vanuit huis. Dus waarom u niet? Het helpt als u hiervoor vaste tijden in de week kiest. Dan went u hier het snelst aan. 

Nieuws


Breda Start Met Lokaal Spitsmijden Aan... Lees Meer
Breda Start Met Lokaal Spitsmijden Aan Wilhelminasingel

Het spitsmijden op de snelweg kennen we al, maar in Breda doen ze dat nu ook in de binnenstad. En dat is nodig, want het is niks dan files en opstoppingen aan de Bredase Wilhelminasingel. De gemeente denkt daar nu de oplossing voor te hebben.

Zes weken lang registreren camera's alle kentekens van de auto's die over de Wilhelminasingel rijden. De automobilist die er regelmatig gezien wordt, krijgt een brief op de deurmat met het verzoek mee te doen aan het project. "We vragen mensen om de spits te mijden. Door een andere route te rijden, een ander tijdstip te kiezen of met een ander vervoersmiddel te gaan", legt wethouder mobiliteit Boaz Adank uit. 

Financiële tegemoetkoming
Op donderdagochtend is het druk langs de singel. "Als je hier 's ochtends komt, is het een kwestie van aansluiten en wachten", zegt een automobilist. De gemeente denkt het probleem op te lossen door mensen aan te moedigen, weg te blijven in de spits. "Ze krijgen een financiële tegemoetkoming van 1,50 euro per keer en dat een half jaar lang", zegt Adank.  

Het mijden van de Wilheminasigel is onderdeel van het landelijke programma Beter Benutten. Het doel is 15% minder vertraging én een betere bereikbaarheid van de binnenstad. Andere maatregelen zijn een groene golf op de Beverweg, een snelle busbaan en een groene golf voor fietsers op de Claudius Prinsenlaan. 

Flexibele werktijden
Dat de gemeente zes weken lang weet wie er over de singel rijdt, is voor de meeste mensen geen probleem. "Als het voor een goed doel gebruikt wordt, vind ik het prima", zegt een automobiliste. "Ik wil ook best nadenken of ik op een ander tijdstip kan rijden. Ik heb toch flexibele werktijden."

Peddelen naar je werk: deze fietsen kunnen auto’s... Lees Meer
Peddelen naar je werk: deze fietsen kunnen auto’s vervangen

Tegenwind, regen en zweet staan de doorbraak van fietsen voor woon- en werkverkeer nog in de weg. Maar e-bikes, pedelecs en ligfietsen bieden steeds meer opties en snelheid, schrijft Smartdriving.nl.

Niet alleen in het veldrijden zijn ze populair: fietsen met hulpmotor. De ontwikkeling en verkoop van e-bikes overtreft de laatste jaren die van gewone fietsen. Inmiddels kun je met een pedelec-fiets zelfs al snelheden van 45 kilometer per uur bereiken. Tijd voor een overzicht van (lig)fietsen voor woon-werkverkeer.

De e-bike is inmiddels ook een van de meest gestolen fietsen in Nederland, wat de populariteit tekent. Zelfs jongeren schamen zich tegenwoordig niet meer om een e-bike aan te schaffen voor schoolverkeer. De meerprijs is binnen twee jaar terugverdiend aan bespaarde OV-kosten. Ook onder ouderen blijft de e-bike onverminderd populair. Dit omdat het de ultieme manier is om jong en fit te blijven, zonder het ouder wordende lichaam te veel te belasten.

Voor de gehaaste forens zijn reguliere e-bikes niet interessant, omdat deze slechts tot 25 kilometer per uur ondersteuning mogen geven. De gemiddelde Nederlandse forens haalt die snelheid al uit zichzelf met een sportieve fiets zonder elektrische ondersteuning.

Pedelecs
Wie met hoge snelheid naar het werk wil fietsen, koopt daarom tegenwoordig een pedelec. Deze elektrische fietsen vallen nu nog onder de categorie snorfiets, waardoor een helm niet verplicht is (wel aangeraden). Vanaf 2017 zijn het echter bromfietsen en zal er een helmplicht gelden. Het is nog niet duidelijk of dit een fietshelm of brommerhelm wordt.

Pedelecs zijn betaalbaarder dan een velomobiel (zie verderop in dit artikel), duurder dan een gewone e-bike en veel duurder dan een gewone fiets.

Het voordeel ten opzichte van een (elektrische) scooter en/of brommer, die ook harder kan, maar niet goedkoop is, is dat ze multi-inzetbaar zijn: zelfs met een lege batterij kun je gewoon doorfietsen. Ze zijn wendbaarder dan een velomobiel en zijn er in vele modellen: van mountainbike, hybride tot zelfs een omafiets.

En in tegenstelling tot een scooter of brommer kun je op een pedelec gewoon jezelf aan het werk zetten. Je krijgt het dus niet koud en ze zijn ook nog goed voor de conditie. Bovendien bieden ze de kick van een (opgevoerde) brommer.

De pedelec kan daarom best een hit worden onder pubers met een overschot aan testosteron en geld. Maar ook jonge vaders die geen tijd meer hebben om te sporten kunnen met deze fiets in conditie blijven en tegelijkertijd files vermijden op weg naar het werk.

Een addertje onder het gras: De eigenaar moet een WA-verzekering afsluiten. De minimale leeftijd is 16 jaar en je moet in het bezit zijn van een bromfiets- of autorijbewijs. De fiets moet voorzien zijn van een kenteken, zoals de blauwe, rechthoekige plaat die ook op snorfietsen zit.

Shareroller, ONWheel, Solex
Nu de elektromotoren en batterijen zich snel ontwikkelen, komen er zelfs multifunctionele nieuwe elektromotoren op de markt waarmee je iedere fiets, step, brommer of snorfiets kunt ombouwen tot elektrische fiets of pedelec: bijvoorbeeld de Shareroller en de ONwheel.

Vooral de Shareroller lijkt op de in Nederland welbekende Solex, maar dan in elektrische uitvoering. De Shareroller heeft niet de nadelen van de ook al bestaande elektrische Solex (extreme bandenslijtage, beperkte actieradius) en beschikt over een speciale kunststof aandrijfband die op iedere fiets bovenop het voorwiel past. Bovendien zitten er afneembare accupakketten bij om de actieradius van de Shareroller, tegen meerprijs, uit te breiden.

De ONwheel is wat kleiner en hangt onder de trapas om de achterband aan te drijven. Beide ombouwsets kunnen via een app op de smartphone worden bediend en hebben dan ook geen extra bedieningscomputertje op het stuur nodig.

De prijzen van deze ombouwgadgets zijn echter wel behoorlijk. De Shareroller kost zo’n 1.000 euro met een 400 Wh batterij (voor een bereik van circa 80 km) en dan moet er je nog een bevestigingsset bij kopen.

De ONwheel kost 549 euro voor een set met 200 Wh batterij (het bereik is dan beperkt tot circa 40 km). Hier komt nog een aparte bevestigingsset bij voor de batterij (199 euro los) en ook de lader (29 euro) moet je apart erbij kopen. Een compleet nieuwe elektrische Solex is al te koop voor circa 1.600 euro, maar die rijdt slechts 20 kilometer per uur en heeft een bereik van circa 30 kilometer.

Ligfietsen
Het onbetrouwbare Nederlandse weer blijkt vele automobilisten ervan te weerhouden om langere afstanden af te leggen op een niet-overdekte fiets. Daarom zijn er al een groot aantal jaren overdekte ligfietsen (velomobielen) te koop, die bij regen zowel een droge overtocht als hoge snelheden bieden voor forensen die langere afstanden afleggen.

Door het minimale gewicht en de aerodynamische bouw kost het fietsen met een velomobiel drie tot vier keer minder kracht dan het fietsen met een gewone tweewieler. Daarnaast bieden ze meer comfort. Een snelheid van 40 kilometer per uur is op lange rechte stukken geen enkel probleem. Dat betekent dat je bijna net zo snel op je werk bent als met de auto, die vaker last heeft van files.

Velomobiel
Bij tegenwind en regen is de velomobiel een prima alternatief voor de gewone fiets. In Nederland is de Quest erg populair. Ook de Strada en Mango verkopen goed. En ook de klassieke Alleweder (de eerste overdekte ligfiets van Flevobike) en Alligt rijden nog over Gods wegen in Nederland.

Alle ligfietsen zonder elektrische ondersteuning kennen een belangrijk nadeel: doordat de fietser overdekt zit en zelf behoorlijk veel vermogen levert, komt men vaak toch nog bezweet aan op de bestemming. Vandaar dat de laatste tijd steeds meer velomobielen worden voorzien van een hulpmotor.

Dat brengt ons op een ander nadeel van deze aerodynamische raketten: ze zijn erg prijzig. Zo is er de (e)Orca, een driewieler van Flevobikes, die tot nu toe weinig verkocht wordt. Waarschijnlijk vanwege de nieuwprijs van ruim 7.000 euro. En dat is dan nog zonder elektrische aandrijving.

De Vlamingen kiezen vooral voor de WAW, ook een overdekte ligfiets. Lichtgewicht en zeer gestroomlijnd. Een uitputtend, maar enigszins verouderd, artikel over velomobielen is overigens te vinden op de Belgische website Lowtechmagazine.

In de tussentijd heeft een Amerikaans bedrijf alweer een crowdfundingactie gestart voor de ELF, een driewieler met een cabine die je beschermt tegen regen en de stroomlijn verbetert. De fiets bevat een lithium accu, een kleine elektromotor en zonnepanelen. De ELF kan 150 kilo aan spullen vervoeren en een kleine 50 kilometer afleggen op 1 acculading. De prijs zal volgens een Amerikaans journalist tussen de 6.000 en 11.000 dollar komen te liggen.

TWIKE
Hoewel er dus meer tweepersoonsvelomobielen zijn, is er geen enkele die kan tippen aan de prestaties van de TWIKE. Dit is een tweepersoonsfiets die zelfs op de snelweg mag en snelheden tot 90 kilometer per uur bereikt.

Deze Duits-Zwitserse driewieler is al jaren op de markt, maar breekt niet door. Vooral vanwege de hoge prijs. De TWIKE kost minimaal 18.000 euro en voor een batterij met een actieradius van circa 80 kilometer komt daar nog eens bijna 4.000 euro bij.

Dankzij de trappers, de elektrische aandrijving en een luxe cabine met lederen bekleding, geluidsinstallatie en verwarming, is de fiets te vergelijken met een auto. Maar dan een die altijd nog verder kan als de accu leeg is.

Forse toename files rond Amsterdam Lees Meer
Forse toename files rond Amsterdam

De afgelopen maand april stonden er op de wegen rond de hoofdstad meer files dan in april 2015. Sinds het begin van dit jaar is de filezwaarte* in de regio Amsterdam toegenomen met 32 procent. Ook in de rest van het land was het drukker. De stijging wijt de ANWB aan de aantrekkende economie.

FilesWerkzaamheden
In de regio Amsterdam is Rijkswaterstaat bezig met een grote capaciteitsuitbreiding van de wegen op het traject Schiphol - Amsterdam - Almere. Het hele project duurt nog tot 2026. Tijdens de werkzaamheden heeft het verkeer te maken met extra vertraging. De enige regio waar in april minder files stonden is Rotterdam. De opening van de A4 tussen Delft en Schiedam zorgt ervoor dat het verkeer zich daar beter spreidt.

34 procent
Landelijk steeg de totale filezwaarte in april met 34 procent vergeleken met april 2015. Het aantal files in de ochtendspits nam toe met 38 procent, in de avondspits met 34 procent.

Drukste dag
De drukste dag van de week was dinsdag, de zwaarste spits die van dinsdagavond 26 april. Ondanks de meivakantie waren de files extreem lang, winterse buien en aanrijdingen veroorzaakten veel vertraging.

Proef met verhandelbare spitsrechten rond... Lees Meer
Proef met verhandelbare spitsrechten rond Rotterdam

Aan een rit op een drukke donderdagochtend hangt een prijskaartje van bijvoorbeeld 7 euro, terwijl dezelfde rit tijdens de rustige avondspits op vrijdag maar 1 euro kost. Dat zou het resultaat kunnen zijn van de invoering van ‘verhandelbare spitsrechten’.

De Verkeersonderneming Rotterdam wil daar liefst nog dit jaar een proef mee starten.

Startpunt voor de pilot zijn de huidige proeven met spitsmijden. Allereerst brengen verkeerscamera’s met een nulmeting het rijgedrag van alle automobilisten in kaart. Vervolgens kunnen camera’s, apps of gps-technologie ingezet worden om het rijgedrag van deelnemers te volgen.

Weggebruikers krijgen dan tijdens de pilot U-SMILE een vast aantal ‘spitsrechten’. Als ze meer gebruiken dan moeten ze die bijkopen, gebruiken ze minder dan kunnen ze die verkopen.

Het idee is dat de spitsrechten binnen de groep deelnemers verhandeld worden via een marktplaats waar de spitsrechten gekocht en verkocht worden.

De proef zal worden begeleid door verschillende universiteiten.

In de Rotterdamse Verkeersonderneming werken het Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio.

Houd Mij Op De Hoogte


Aanmelden

Meld u aan en blijf op de hoogte van projecten bij u in de buurt.

Beter Bereikbaar

Draag bij aan een betere bereikbaarheid van Nederland. 

Bespaar Tijd

Bespaar tijd door minder in de file te staan.
....

Verdien

Doe mee aan een van de projecten en spaar voor leuke cadeaus. 

18 projecten
101,256 Deelnemers
2,531,145 spitsmijdingen
Afname verkeer in de spits

Frequently Asked Questions (FAQ)


Wat is spitsmijden?

Spitsmijden is een concept om automobilisten (tegen een kleine beloning) te verleiden de spits te mijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een alternatief vervoersmiddel als het openbaar vervoer of de fiets, het aanpassen van reistijden of door (gedeeltes van de dag) thuis te werken.

Waarom is spitsmijden noodzakelijk?

Het afgelopen jaar is de filedrukte in Nederland sterk toegenomen. Ten opzichte van 2014 was een stijging van 20% te zien en ook in 2016 zal deze trend zich verder doorzetten. De economische groei zorgt voor meer vrachttransport, meer pakkettransport en een toename van het aantal forenzen die kiezen voor de auto. De verwachting is dat de vraag naar wegcapaciteit tot 2020 met ruim 20% zal toenemen.

Om in deze groeiende vraag te kunnen voorzien is beter benutten van de bestaande infrastructuur noodzakelijk. Door automobilisten (tegen een kleine beloning) te verleiden de ochtend- en/of avondspits rondom bepaalde knelpunten te mijden, kan het verkeer beter worden verspreid.

Wat Zijn Mijn Voordelen als "Spitsmijder"?

Spitsmijden zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en draagt bij aan een betere bereikbaarheid van Nederland. Als deelnemer profiteert u van minder file-ongemak, een daling van uw brandstofkosten en (veelal) een beloning voor het mijden van de spits. *

* Deze beloning kan per project verschillen. Kijk voor meer informatie op de website van het project van uw keuze.

Waarom moet ik mijzelf op spitsmijden.nl aanmelden?

Spitsmijden.nl is de verzamelplaats van alle spitsmijdenprojecten in Nederland. Door u aan te melden op onze website, zullen wij u automatisch op de hoogte brengen zodra er projecten starten in uw provincie. Zo hoeft u nooit meer een project te missen! Daarnaast vindt u op onze website een overzicht van alle lopende projecten en het laatste nieuws rondom spitsmijden.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

Spitsmijden.nl voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit betekent dat niemand bij uw persoonsgegevens kan komen, tenzij dat voor hulp aan u als deelnemer is. Het aantal personen dat daartoe bevoegd is, is zeer beperkt. Zij hebben daartoe een strikte geheimhoudingsverklaring getekend.

Kan ik mijzelf via spitsmijden.nl direct inschrijven voor spitsmijdenprojecten?

Nee, via Spitsmijden.nl kunt u zich niet inschrijven voor projecten. Wel kunt u onder “Projecten” bekijken welke spitsmijdenprojecten er momenteel in Nederland actief zijn. Op deze pagina vindt u tevens bij elk van de projecten een link naar de website.

Kan ik op spitsmijden.nl ook nieuwe spitsmijdenprojecten aanmelden?

Ja, via Spitsmijden.nl kunt u ook nieuwe spitsmijdenprojecten aanmelden. Via het “Contactformulier” kunt u uw project bij ons aanmelden. Wij zullen vervolgens binnen 48 uur contact met u opnemen.

Meer vragen?

Neem gerust contact met ons op via info@spitsmijden.nl. Wij streven ernaar om alle vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Contact


Heeft u nog vragen, of wilt u een nieuw spitsmijdenprojecten aanmelden? Neem gerust contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen. Wij streven ernaar om alle vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Den Haag, Zuid-Holland
info@spitsmijden.nl

AANMELDFORMULIER

Door onderstaand formulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor spitsmijden.nl, de verzamelplaats voor spitsmijdenprojecten in Nederland. Na aanmelding ontvangt u automatisch een e-mail alert zodra nieuwe spitsmijdenprojecten in de door u gekozen provincie(s) van start gaan. Zo hoeft u nooit meer een project te missen!

* verplichte velden
Ik wil voor de volgende gebieden alerts ontvangen: